Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایلنا»
2024-05-09@12:24:42 GMT

از امضای قرارداد تا دلبستگی به کار/ روحی که سرکوب شد!

تاریخ انتشار: ۱۴ مرداد ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۶۵۲۵۵۵

به گزارش خبرنگار ایلنا، دهه‌هاست که فقدان امنیت شغلی، کارگران را از بخش اعظم «حقوق کار» محروم ساخته است؛ به گفته‌ی اولیا علی‌بیگی (رئیس هیات مدیره کانون عالی شوراهای اسلامی کار کشور) ماده ۷، روح قانون کار است اما روحی که انگار سرکوب شده و سالهای متمادی‌ست در خوابی اجباری به سر می‌برد.

سال گذشته بعد از نزدیک به ۲۸ سال غفلت، شورای عالی کار، آیین نامه تبصره یک ماده ۷ قانون کار را تدوین و تصویب کرد و اکنون بیش از یک سال است که این آیین‌نامه در انتظار تصویب نهایی و ابلاغ توسط دولت است؛ گرچه ابلاغ این آیین‌نامه نمی‌تواند به تنهایی گره‌ای از مشکلات انبوهِ «بی‌ثبات‌کاران» بگشاید اما می‌تواند مقدمه‌ای باشد بر اجرای به تعویق‌افتاده‌ی ماده ۷ قانون کار.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

از سال ۶۹ که قانون کار تصویب شد تا امروز، هیچ‌یک از الزامات این ماده قانونیِ «فراگیرنده» که دربرگیرنده‌ی شروط اولیه برای اجرای بسیاری دیگر از مواد قانون کار است، اجرا نشده است؛ نه حاکمیت اراده کارگر در عقد قرارداد به رسمیت شناخته شده است؛ نه حداکثر مدت زمانِ قراردادهای موقت تعیین شده و نه در کارهایی با ماهیت مستمر، قرارداد دائم منعقد شده است.

علی‌بیگی، مسیری که پشت سر گذاشته‌ایم و وضعیتی که امروز در آن به سرمی‌بریم را اینگونه توصیف می‌کند: «امروز ۹۵ درصد کارگران، علیرغم اینکه بخش اعظم آنها در مشاغل با ماهیت مستمر مشغول به کار هستند، قرارداد موقت دارند و هر روز هم به این تعداد افزوده می‌شود چراکه به جای کارگرانی که بازنشسته می‌شوند یا کارگر جدید جذب نمی‌شود و یا اگر هم جذب شود، فقط با قرارداد موقت است؛ لذا ما معتقدیم وزارت کار باید سازوکارهایی را طراحی کند که در میان نیروی کار، انگیزه کافی فراهم شود.»

به گفته‌ی علی‌بیگی، این سازوکارها یا باید از روی مکانیسم‌های توصیه شده‌ی سازمان بین‌المللی کار، الگوبرداری شود یا براساس تجربیات جهانی، طراحی بومی صورت بگیرد.

راهکار ارتقای بهره‌وری، ساماندهی قراردادهای موقت کار است

او ادامه می‌دهد: کارگری که نمی‌داند ماه آینده می‌تواند در شغل فعلی خود ادامه فعالیت دهد یا نه، آیا هیچ انگیزه‌ای برای کار دارد؟ وقتی انگیزه نباشد، آیا انتظار داریم معجزه‌ای اتفاق بیفتد تا «بهره‌وری» کارگر افزایش یابد؟! بنابراین اگر به دنبال این هستیم که بهره‌وری در محیط کار افزایش یابد، باید کارگر را به کار دلبسته کنیم و یکی از راه‌های ایجاد این دلبستگی و ایجاد عشق و اشتیاق در کار، ایجاد «اطمینان» و «آرامش» است و تنها راهکار آن نیز، «ساماندهی قراردادهای کار» است.

این فعال کارگری ادامه می‌دهد: ساماندهیِ قراردادهای موقت کار، یکی از مهم‌ترین و اساسی‌ترین مطالباتِ جامعه کارگری از دولت و مجلس است؛ خواسته‌ی زیادی هم نیست؛ کارگران خواستار ایجاد تعریف جامع و کامل از قراردادها هستند به این معنا که کارگری که در کارهای با ماهیت مستمر کار می‌کند، «قراردادِ دائم» داشته باشد؛ کارگری که در کارهای با ماهیت فصلی کار می‌کند، «قرارداد فصلی» داشته باشد و کارهایی که با ماهیت پروژه‌ای و مقطعی هستند، کارگر، «قرارداد موقت» داشته باشد؛ این، زیاده‌خواهی نیست؛ ما نمی‌خواهیم همه کارگران در همه کارگاه‌ها، قرارداد دائم داشته باشند؛ باید تعریفی منطقی و اصولی از قراردادهای کار داشته باشیم که تقسیم بندی‌ها را درست انجام دهد.

پیشنهادات سازمان جهانی کار را جدی بگیریم

علی‌بیگی به توصیه‌های سازمان بین‌المللی کار اشاره می‌کند: حدود ۴ سال پیش، سازمان بین‌المللی کار یک کارگاهی در اصفهان برگزار کرد که چند تن از کارشناسان ILo در همایشی با موضوع قراردادهای کار شرکت کردند؛ در آن همایش، راهکارهایی مطرح شد که می‌تواند در دستور کار قرار بگیرد؛ به هر حال کشور ما عضو هیات مدیره سازمان جهانی کار است و شاید یکی از ۵۰ کشور اولیه‌ای باشیم که به این سازمان جهانی ملحق شده‌ایم؛ بنابراین وقتی به یک سازمان جهانی ملحق می‌شویم، باید توصیه‌ها و الزامات آن سازمان جهانی را هم بپذیریم؛ الحاق نباید صرف این باشد که سالانه مبالغ هنگفتی را به عنوان حق عضویت بپرسیم و سالی یکبار هم دولت به همراه گروه کارگری و کارفرمایی در اجلاس‌ها و نشست‌های این سازمان شرکت کنند و دست خالی برگردند!

به گفته‌ی او، اگر توصیه‌های سازمان بین‌المللی کار اجرایی شود، بخش عظیمی از مشکلات امروزی کارگران، حل خواهد شد.

اما پیشنهادات سازمان بین‌المللی کار برای ساماندهی قراردادهای کار چیست؛ رئیس هیات مدیره کانون عالی شوراها می‌گوید: «این سازمان با فرد کار ندارد؛ مشاغل را تعریف و دسته‌بندی می‌کند؛ این سازمان دو راهکار را برای تامین امنیت شغلی پیشنهاد می‌دهد؛ در توصیه اول، شغلی که سه سال متوالی دوام داشته باشد، به آن با ماهیت دائم نگاه می‌شود و کارگری که در آن شغل، مشغول به کار است، «قرارداد دائم» دارد؛ در پیشنهاد دوم، ۷۰ درصد کارگرانِ هر کارگاه با قرارداد دائم مشغول به کار می‌شوند و فقط ۳۰ درصد، قرارداد موقت دارند؛ آن ۳۰ درصد هم برای احتیاط و پیش‌گیری از بروزِ شرایط خاص در کارگاه است. می‌توان به این دو راهکار توجه کرد و جامعه کارگری را از نابسامانی نجات داد.»

اگر نیاز شد، باید قانون کار اصلاح شود

او تاکید می‌کند: مهم‌ترین مشکل کارگران، «عدم امنیت شغلی» است و مهم‌ترین اقدام هم باید «ساماندهی قراردادهای موقت کار» باشد؛ ماده ۷ به راستی روح قانون کار است و اگر این ماده قانونی، به درستی اجرا شود و هرجا نیاز به اصلاح دارد، آن را اصلاح کنیم، مشکل فقدان امنیت شغلی برطرف می‌شود؛ باید بپذیریم که بخش‌هایی از قانون کار نیازمند اصلاح است چراکه مثلا یک ماده قانونی، دو تبصره دارد که اولی، دومی را و دومی، اولی را به راحتی نقض می‌کند. در شرایط موجود باید اقدامات لازم برای ساماندهی قراردادها توسط دولت و مجلس انجام شود.

به گفته‌ی او «ساماندهی قراردادهای موقت» در نهایت به نفع کشور و جامعه است چراکه برای ارتقای بهره‌وری در محیط کار، کارگر حتماً باید دارای امنیت شغلی باشد.

او ادامه می‌دهد: امنیت شغلی، اطمینان و آرامش می‌آورد و فقط در این شرایط است که کارگر می‌تواند با انگیزه کامل و با تمام توان برای ارتقای بهره‌وری بکوشد. نیروی کاری که بیست سالِ تمام در یک کارگاه ثابت با قرارداد موقت یک ماهه کار می‌کند و هیچ امیدی به آینده ندارد، برای خانواده خودش هم نمی‌تواند برنامه‌ریزی کند چه برسد که از او انتظار داشته باشیم برای جامعه و تولید، بهره‌وری و خلاقیت داشته باشد!

منبع: ایلنا

کلیدواژه: ماده 7 قانون کار امنیت شغلی کارگران کارگران قرارداد موقت آیین نامه تبصره یک ماده 7 قانون کار

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.ilna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایلنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۶۵۲۵۵۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

هدیه ۴۰۰ هزار تومانی خرید کتاب برای بیمه‌شدگان جدید طرح بیمه دانشجویان

 میرهاشم موسوی گفت: توسعه پوشش بیمه‌ای، از حقوق اساسی مصرح در قانون اساسی و از مأموریت‌های سازمان تأمین‌اجتماعی به‌عنوان بزرگ‌ترین سازمان بیمه‌ای کشور است که مستلزم اطلاع عموم مردم از مزایای بهره‌مندی از بیمه و به بیان دیگر تقویت فرهنگ بیمه‎‌ای در میان اقشار مختلف جامعه است. به همین منظور و با هدف حمایت از فرهنگ کتاب و کتابخوانی و همچنین تشویق قشر بزرگ و فرهیخته دانشجویان و نیز دختران و بانوانی که محوریت اصلی خانواده را در فرهنگ ایرانی اسلامی تشکیل می‌دهند.

به گزارش صدای ایران از ایرنا،وی ادامه داد: در نمایشگاه سال جاری کتاب تهران، هر فرد که در ایام برگزاری نمایشگاه (۱۹ تا ۲۹ اردیبهشت ماه)، برای نخستین بار نسبت به عقد قرارداد در یکی از طرح‌های بیمه دانشجویان یا بیمه زنان خانه‌دار و دختران اقدام کند؛ مشروط به پرداخت حق بیمه خود تا پایان خرداد ۱۴۰۳؛ مشمول هدیه ویژه این سازمان در قالب بن خرید ۴۰۰ هزار تومانی کتاب ویژه نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران خواهد شد که از طریق سامانه فروش مجازی نمایشگاه (book.icfi.ir) قابل استفاده است.

موسوی افزود: انعقاد قرارداد و پرداخت حق بیمه در این طرح‌ها به سادگی و در قالب سامانه خدمات غیرحضوری سازمان تأمین‌اجتماعی به‌نشانی es.tamin.ir و بدون نیاز به مراجعه حضوری به شعب این سازمان امکانپذیر است و شرایط و مقررات عقد قرارداد و اطلاعات مربوط به خدمات و تعهدات این بیمه نیز در این سامانه قابل دسترسی است. همچنین در ایام برگزاری نمایشگاه کتاب نیز همکاران این سازمان جهت ارائه خدمات مشاوره بیمه‌ای در نمایشگاه حضور داشته و پاسخگوی سوالات بازدیدکنندگان هستند.

مدیرعامل سازمان تأمین‌اجتماعی درباره نحوه دریافت بن خرید کتاب هدیه این سازمان افزود: با تمهید انجام شده، ارائه این بن کاملاً به صورت غیرحضوری انجام می‌شود و بلافاصله بعد از انعقاد قرارداد، مشروط به پرداخت حق بیمه تا پایان خرداد ۱۴۰۳، پیامکی به بیمه‌شده ارسال می‌شود که در این پیامک؛ کد تخفیف ۴۰۰ هزار تومانی به‌عنوان هدیه سازمان تأمین‌اجتماعی به وی اعلام می‌شود و دارنده این کد می‌تواند به‌صورت غیرحضوری با مراجعه به سامانه مجازی نمایشگاه کتاب تهران، از این هدیه بهره‌مند شود.

موسوی گفت: همچنین با توجه به این‌که سازمان تأمین‌اجتماعی به‌عنوان یک سازمان بیمه‌گر بین‌نسلی به شدت از تحولات جمعیتی متأثر است، این سازمان از حامیان جدی طرح‌های مرتبط با جوانی جمعیت و فرزندآوری است و در سال جاری در نمایشگاه کتاب تهران، این سازمان با برپایی یک غرفه اختصاصی در حوزه خانواده، برنامه‌های متنوعی در این زمینه در قالب رویداد‌های مختلف با حضور بازدیدکنندگان از نمایشگاه و نیز افراد صاحب‌نظر در این زمینه، تدارک دیده است.

براساس این گزارش، طرح‌های بیمه زنان‌خانه‌دار و دختران و نیز بیمه دانشجویان در قالب طرح بیمه فراگیر ایرانیان از طرح‌های سازمان تأمین‌اجتماعی برای توسعه پوشش بیمه‌ای در کشور است و در دو سال و نیم اخیر در مجموع نزدیک به ۶۰۰ هزار نفر ذیل این دو طرح، به جمع بیمه‌شدگان این سازمان افزوده شده‌اند.

دانشجویان شاغل به تحصیل در مقاطع مختلف تحصیلی می‌توانند در قالب طرح بیمه دانشجویان تحت پوشش تأمین‌اجتماعی قرار گیرند و در طول دوران تحصیل، برای خود سوابق بیمه‌ای ایجاد کنند. شرایط و مقررات این بیمه و ویدئو‌های راهنمای نحوه عقد قرارداد و پرداخت حق بیمه در طرح بیمه دانشجویان سازمان تأمین‌اجتماعی، در نشانی students.tamin.ir قابل مشاهده و دانلود است.

در طرح بیمه زنان خانه‌دار و دختران نیز همه زنان و دختران فاقد پوشش بیمه‌ای می‌توانند تحت پوشش خدمات متنوع بیمه‌ای سازمان تأمین‌اجتماعی قرار گیرند و تأمین امنیت اقتصادی زنان بخصوص در دوران پیری (در قالب دریافت مستمری)، از مزایای این بیمه برای زنان اسـت. شرایط و مقررات این بیمه و ویدئو‌های راهنمای نحوه عقد قرارداد و پرداخت حق بیمه در این طرح، در نشانی women.tamin.ir قابل مشاهده و دانلود است.

دیگر خبرها

  • هدیه ۴۰۰ هزار تومانی خرید کتاب برای بیمه‌شدگان جدید طرح بیمه دانشجویان
  • گاز برخی مناطق شهر رشت فردا قطع می‌شود
  • جزئیات بن خرید از نمایشگاه کتاب برای دانشجویان اعلام شد
  • امضای یک میلیارد دلار قرارداد نفتی با ۶۷۰ شرکت دانش‌بنیان
  • امضای هزار قرارداد نفتی با ۶۷۰ شرکت دانش‌بنیان
  • امضای هزار قرارداد نفتی با بیش از ۶۷۰ شرکت دانش‌بنیان
  • امضای یک میلیارد دلار قرارداد با ۶۷۰ دانش‌بنیان از ابتدای فعالیت دولت سیزدهم
  • امضای یک هزار قرارداد با شرکت های دانش بنیان
  • امضای ۷ قرارداد تولید بار اول از سوی مناطق نفت‌خیز جنوب
  • پرسپولیس ۲-۱ نساجی مازندران؛ صدرنشینی موقت شاگردان اوسمار